Søk i Norsk luftfartsmuseum
  • Portal
  • Søk
    v
  • Mine lån
  • Utlån
  • Innlevering
  • Gi vurdering
  • Reserver
  • Fjernlån
  • Marcdata
  • RIS
Tittel:Den kalde fronten : En beretning fra vinterkrigen i Finland
Ansvar:Birger Tidemand-Johannessen ; introduksjon av Berit Nøkleby
Forfatter:Tidemand-Johannessen, Birger / medarb.: Nøkleby, Berit
Materialtype:Bok
Signatur:948.97052 Tid
Utgitt:Oslo : Cappelen, 2000
Omfang:181 s. - ill.
ISBN/ISSN:8202202337
Klassenummer:948.97052
Emneord:2. verdenskrig / Andre verdenskrig / Krig / Nordmenn / Vinterkrigen
Stikkord:Finland / Historie / Vinterkrigen
Personer som emne:Birger Tidemand-Johannessen
Geografiske emneord:Finland / Russland
Note:Undertittel på løst omslag: En beretning fra Vinterkrigen i Finland

Fra boksamling donert av Per Rognan.
Eier:Norsk Luftfartsmuseum
Eksemplar:1. (1 tilgjengelige)
Forlagets omtale: Birger Tidemand-Johannessen gir i denne boken sin personlige og usminkete beretning om den finske vinterkrigen, illustrert av hans egne unike fotografier fra fronten.
Frivillige norske ungdommer møtte krigens redsler i de finske skogene ved utgangen av 1939. I dødelig kulde kjempet de side om side med finnene mot tallmessig overlegne russere. Forfrysninger, matmangel, granatsjokk og frosne lik ble den uvirkelige hverdagen i noen historiske krigsmåneder. Enten de var drevet av idealisme eller eventyrlyst, vinterkrigens dypfrosne helvete satte sine uutslettelige spor hos dem som overlevde den.
Blant skisoldatene som vendte hjem igjen til Norge, var Birger Tidemand-Johannessen. Med vinterkrigens redsler i ryggsekken steg han av toget på Oslo Ø. 9. april 1940 idet flyalarmen varslet at Tyskland hadde overfalt Norge.
Birger Tidemand-Johannessen ble født 19. juni 1918, og var altså 21 år da Sovjetsamveldet angrep Finland i 1939 og startet det som siden fikk navnet Vinterkrigen. Sammen med Kjell Holst ledet han den første kontingenten av norske frivillige. De dro fra Oslo 5. januar 1940. De kom tilbake 9. april.
Tidemand-Johannessen ble umiddelbart engasjert i motstandskampen og kjempet i aprildagene mot tyske fallskjermtropper ved Lesja til kapitulasjonen i Sør-Norge. Senere fikk han et oppgjør med det tyske sikkerhetspolitiet og tilbrakte noen måneder på Møllergaten 19 i Oslo.
I 1941 dro han fra Ålesund med en fiskebåt via Shetland og England til Canada - Little Norway. Han gjennomgikk flygerutdannelse, kom tilbake til England som jagerflyger i 1942, og fløy "Spitfire" ved den norske 331-skvadronen helt til krigens slutt. Da hadde han deltatt i 150 offensive jagerflyoperasjoner, ligget med skvadronen over invasjonskysten i Normandie 6. juni 1944, og i samarbeid med den Canadiske invasjonshæren flyttet over til kontinentet etter invasjonen og steg for steg fulgt armeene helt opp i Tyskland til kapitulasjonen i 1945.
Etter krigen fulgte noe sivil flyvirksomhet før han ble beordret til beredskapstjeneste på Værnes og Bardufoss i 1948.
Som hundre prosent krigsinvalid gjennomgikk Tidemand-Johannessen en gullsmedutdannelse, gikk inn i skoleverket, tok lærerskolen og studerte engelsk i Oslo. Han studerte også 2. år spesialpedagogikk. I 1970 ble han tilsatt i 2 år ved East African School of Aviation, et FN-prosjekt i Kenya. Han førtidspensjonerte seg etter fylte 60 år, og drev i mange år med restaurering av antikviteter. For tiden arbeider han med en historisk roman fra norsk middelalder.
I vintermånedene i år 2000, var det nøyaktig 60 år siden de norske frivillige deltok i kampene i Finland.
Omtale levert av Den norske Bokdatabasen®


EksemplarStatusNoteEierPlasseringBindHylleFrist
1.exTilgjengeligNorsk LuftfartsmuseumNorsk Luftfartsmuseum948.97052 Tid

Vurdering: