Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Treffliste
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Brexit og framtidig fiskeriforvalting i Nordsjøen
Ansvar:Trond Bjørndal og Gordon R. Munro
Forfatter:Bjørndal, Trond / Munro, Gordon R.
Materialtype:Bokkapittel
Utgitt:Oslo : Universitetsforlaget, 2020
Omfang:S. 264-291
ISBN/ISSN:9788215040073
Emneord:Brexit / EU / EØS / Fiskerinæring
Geografiske emneord:Nordsjøen
Note:Open access,Attribution-NoDerivatives 4.0 International.
Innhold:Noreg og EU har samarbeidd om fiskeriforvalting i Nordsjøen i meir enn 40 år. Dette omfattar fastsetjing av totalkvoter, medan kvotedelinga har vore uendra. Med Brexit vert det tre partar, noko som vil krevje ein ny avtale. Britisk økonomisk sone er viktig ikkje berre for eigne fiskarar, men og for Noreg og EU27, noko som kan føre til vanskelege forhandlingar. Ein må likevel sjå dette i ein større samanheng, der nye handelsavtalar kan vere avgjerande for kva ein kjem fram til på fiskerisektoren.

Nykelord: økonomisk sone, kvotedeling, sonetilgjenge, spelteori, Nordsjøen

Norway and the EU have cooperated about fisheries management in the North Sea for more than 40 years. This includes setting TACs, while quota sharing has remained unchanged. With Brexit there will be three parties, and a new agreement will be required. The UK zone is important not only for British fishermen, but also for Norway and EU27, which may give rise to challenging negotiations. Nevertheless, this must be view in a larger context, as new trade agreements could be very important also for a fisheries agreement.

Keywords: economic zone, quota sharing, quota access, game theory, North Sea
Del av verk:Sjømatnæringen og Europa
Forlagets omtale: EØS-avtalen har siden 1994 vært bærebjelken i Norges forhold til EU og har hatt stor politisk oppslutning, særlig fordi avtalen sikrer tilgang til det viktige EU-markedet. Avtalen er likevel på noen punkter omstridt og kritisert. Det er begrenset åpen debatt fordi EØS er et politisk kompromiss som bare et mindretall ønsker å rokke ved. Det er også et betydelig udekket kunnskapsbehov, som denne boken vil bidra til å fylle.
I denne boken analyseres betydningen av EØS for sjømatnæringen og konsekvensene dersom EØS blir erstattet av EU-medlemskap eller en annen form for handelsavtale: NOREXIT. Vi belyser dette på områder av særlig betydning for sjømatnæringen, som toll, veterinær- og grensekontroll; utenlandsk arbeidskraft i foredlingsindustrien; fangstkvoter etter Brexit og utenlandsinvesteringer. I tillegg inneholder boken utdypende kapitler om EØS-avtalen, forhandlingshistorien med EU og EØS-jussen.
Dette er et tverrfaglig prosjekt med vekt på økonomi og statsvitenskap. Bidragene er skrevet av framstående eksperter fra norske universiteter og forskningsinstitusjoner. Boken er redigert av Arne Melchior, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Frode Nilssen, professor ved Handelshøgskolen, Nord universitet. Boken har ingen politisk agenda for å avskaffe EØS til fordel for bestemte alternativer; den er et fagfellevurdert akademisk bidrag til økt kunnskap om EØS og alternativene. Boken vil være av interesse for praktikere så vel som studenter og forskere, og noen av kapitlene er egnet til undervisningsformål
Omtale levert av Den norske Bokdatabasen®

Ekstern:Oppslag i Oria
Vedlegg:- Rettsinfo.no
- Idunn