Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Jus på vannet - fritidsbåten, berging og heving
Ansvar:Nathalie Helene Brinkmann
Forfatter:Brinkmann, Nathalie Helene
Materialtype:Artikkel - elektronisk
Signatur:Avhandling
Utgitt:Oslo : Universitetet i Oslo, 2011
Omfang:67 sider
Emneord:Avhandling / Bergning / Heving / Sjørett / Sjøveisregler
Stikkord:Avtaleloven (1918) / Havne- og farvannsloven (2009) / Sjøloven (1994) / Skipssikkerhetsloven (2007) / Småbåtloven (1998)
Note:Avgitt som masteroppgave, 2011.
Innhold:Innledning
Hvert år havarerer og synker et stort antall fritidsbåter her i landet. Noen ganger lykkes man i å berge båten i sikker havn uten nevneverdige skader, mens det andre ganger oppstår store skader på både den forulykkede båten og bergeren. Andre ganger lykkes man ikke i noen grad med det resultat at båten synker. I forbindelse med ulykker til sjøs er det utarbeidet et særlig regelverk knyttet til berging.
Bergingsreglene har to hovedformål: for det første skal det oppmuntres til berging ved å utbetale en rundhåndet bergelønn til den som har lyktes i å berge en annens skip eller gods. For det andre er reglene utformet etter no cure – no pay-prinsippet, hvilket innebærer ingen betaling dersom man mislykkes. Dette oppmuntrer bergeren til å strekke seg så langt som mulig. Bergingsreglene reguleres i lov om sjøfarten av 24. juni 1994 nr. 39.

Emnet for denne avhandlingen er de spesielle rettsreglene knyttet til lystbåter med særlig vekt på berging og heving. Fordi det er sjøloven som regulerer berging av store skip så vel som fritidsbåter, er det lagt vekt på det spesielle ved berging av fritidsbåter. Sjøloven gjelder ”så langt den passer”, og dermed har det vært interessant å se på hva som er tilfelle der sjøloven ikke passer.

Det faller seg naturlig å se på begrepene berging og heving atskilt fra hverandre. Berging ligger i hovedsak under sjøretten i motsetning til heving som i praksis reguleres avtalerettslig. Under bergingsdelen vil jeg i stor grad ta utgangspunkt i bergelønnen siden den ofte er gjenstand for misforståelser. Når det kommer til heving blir dette en mer generell drøftelse ettersom reglene for heving av fritidsbåter i stor grad er lik reglene for heving av større skip. Kapittel 2 om lover og regler vedrørende fritidsbåter ble til som følge av at det under arbeidet med
avhandlingen synes å ha vært avdekket en form for uvisshet rundt disse. Den er tenkt som en praktisk innføring i de rettslige problemstillingene som kan oppstå for eier og fører av lystbåter. Ettersom det legges betydelige summer i ekstrautstyr og andre luksusartikler, velger hoveddelen av alle båteiere å forsikre båten sin. Det vil derfor bli aktuelt å gå gjennom forsikringsselskapenes praksis på området.

Hensikten med denne oppgaven er å kaste lys over de spesielle lovene og reglene som gjelder for fritidsbåter, med hovedvekt på berging. Det vil også undersøkes hvilke rettsregler man kan utlede av dagens praksis.
(Gjengitt med forfatterens tillatelse).

Vedlegg:- Hos utgiver