Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Opphavsrett, håndheving og mangfold
Ansvar:Terje Gaustad og Irina Eidsvold-Tøien
Forfatter:Gaustad, Terje / Eidsvold-Tøien, Irina
Materialtype:Bokkapittel
Utgitt:Oslo : Universitetsforlaget, 2022
Omfang:S. 69-82
ISBN/ISSN:9788215044811
Emneord:Komparativ rett / Opphavsrett / Rettsøkonomi / Transaksjoner / Vitenskapelig publikasjon
Stikkord:C-527/15 (Filmspeler) / Direktiv 2001/29/EF - Infosoc-direktivet – Opphavsrettsdirektivet / Ekomloven (2003) § 2-9 / TOSLO-2015-67093 / Åndsverkloven (2018) § 3 / Åndsverkloven (2018) § 87 / Åndsverkloven (2018) § 88
Geografiske emneord:Danmark / Norge / Sverige
Note:Kapittel 4.
Open access: Creative Commons (CC BY 4.0)
Innhold:Sammendrag
Kapittelet analyser opphavsrettens betydning for mangfold i distribusjon og innhold.
I en komparativ rettsøkonomisk analyse sammenlignes gjennomføringen av EUs Infosoc-direktiv i norsk, svensk og dansk rett. Funnene viser at variasjoner i gjennomføringen av direktivet har medført forskjeller i opphavsrettens effektivitet, og at norsk rett er den minst effektive. Effektivitetstap medfører reduserte inntekter for opphavere og utøvere, som igjen medfører et redusert mangfold i utbudet.

Nøkkelord: opphavsrett, rettsøkonomi, transaksjonskostnader, håndheving, piratkopiering
Del av verk:Mangfold i spill
Forlagets omtale: Det norske forskningsprosjektet Digitization and Diversity - Potentials and Challenges for Diversity in the Culture and Media Sector (DnD) spør: Hvordan påvirker digitaliseringen ulike mangfoldsdimensjoner i kultur- og mediesektoren? Kapitlene i denne boken belyser digitalisering og mangfoldsproblematikk både kritisk, empirisk, teoretisk, historisk og politisk. De har det til felles at de presenterer perspektiver og resultater som viser at mangfold har blitt en mye mer heterogen og sammensatt utfordring etter digitaliseringen. Det har oppstått nye spenninger mellom homogenisering og mangfold. Vi har konsentrert oss om digitaliseringen i fire bransjer: bok og bibliotek, museum, film og kino samt pressen med vekt på lokalavisene. Grunnen til at akkurat disse bransjene ble valgt, er at Norge var spesielt tidlig ute med digitalisering her - de fremstår som eksemplariske case. Å opprettholde og å styrke et mangfold av stemmer, innhold og uttrykksformer samt å sørge for tilgjengelighet og et mangfoldig forbruk demografisk sett, er en av hovedgrunnene til at vi har offentlige støtteordninger for kultur- og mediesektoren. Spørsmålet om hvordan mangfoldet «oppfører seg» i en digitalisert kultur- og mediesektor, befinner seg derfor midt i denne politikkens kjernevirksomhet. Digitalisering forfølges av sin dobbeltgjenger - eldre praksiser, forretningsmodeller og forestillinger - på godt og vondt. Digitalisering er ikke en ren foreteelse, men en uren legering av praksiser. De som bidrar i denne boken er: Tor Bang, Peter Booth, Taina Bucher, Irina Eidsvold-Tøien, Terje Gaustad, Anne-Britt Gran, Linn-Birgit Kampen Kristensen, Anne Ogundipe, Ragnhild Kristine Olsen, Eivind Røssaak og Nina Lager Vestberg.
Omtale levert av Den norske Bokdatabasen®

Ekstern:Oppslag i Oria
Vedlegg:- Rettsinfo.no
- Hos utgiver