Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Svalbardtraktaten gir ikke latvisk rederi rett til snøkrabbefangst på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard - HR-2023-491-P, (sak nr. 22-134375SIV-HRET) : 20. mars 2023 avsa Høyesterett dom
Ansvar:SIA North Star Ltd. (advokat Mads Andenæs og advokat Hallvard Østgård) (Rettslig medhjelper: advokat Brynjar Østgård) mot Staten v/Nærings- og fiskeridepartementet (Regjeringsadvokaten v/advokat Fredrik Sejersted) (Rettslig medhjelper: advokat Marius Kjelstrup
Materialtype:Dom
Signatur:Høyesterett
Utgitt:Oslo : Høyesterett, 2023
Omfang:33 sider
Emneord:Fiskerett / Fiskerinæring / Folkerett / Høyesterettsdom
Stikkord:HR-2023-491-P (Snøkrabbe II) / Svalbardtraktaten (1920) / Svalbardtraktaten (1920) Artikkel 2 / Svalbardtraktaten (1920) Artikkel 3
Geografiske emneord:Latvia / Svalbard
Note:Sivil sak, anke over dom.

Parter:
SIA North Star Ltd. (advokat Mads Andenæs og advokat Hallvard Østgård) (Rettslig medhjelper: advokat Brynjar Østgård) mot Staten v/Nærings- og fiskeridepartementet (Regjeringsadvokaten v/advokat Fredrik Sejersted) (Rettslig medhjelper: advokat Marius Kjelstrup Emberland).
Innhold:Det latviske selskapet SIA North Star Ltd. søkte i 2019 om dispensasjon for å fangste snøkrabbe på den norske kontinentalsokkelen utenfor Svalbard. Søknaden ble avslått av Fiskeridirektoratet og deretter av Nærings- og fiskeridepartementet. Avslaget var basert på at det etter det norske regelverket bare er norske fartøy og selskaper som kan få tillatelse til å fangste snøkrabbe på kontinentalsokkelen.

Rederiet gjør gjeldende at departementets avslag er ugyldig fordi Svalbardtraktaten kommer til anvendelse også på Svalbards kontinentalsokkel. Vedtaket og den norske forskriften er ifølge rederiet i strid med likebehandlingsreglene i Svalbardtraktaten artikkel 2 og artikkel 3. Et hovedspørsmål er den geografiske utstrekningen av traktatens artikkel 2, som gir alle traktatparter lik rett til fiske og jakt.

Høyesteretts vurdering tar utgangspunkt i Svalbardtraktatens artikkel 1. Etter denne anerkjenner traktatpartene Norges fulle og uinnskrenkede suverenitet over øygruppen på de vilkårene som er nedfelt i traktaten. Norges suverenitet som sådan er ikke begrenset, men i sin myndighetsutøvelse plikter Norge å respektere de rettigheter som traktatstatenes borgere er sikret gjennom traktatens bestemmelser. Andre begrensninger på Norges suverenitetsutøvelse kan ikke utledes av traktaten, og Svalbardtraktaten oppstiller ikke en generell likebehandlingsregel.

Artikkel 2 gjelder på land og i Svalbards «territorial waters». Hva som menes med begrepet «territorial waters» beror på en tolkning etter reglene i Wienkonvensjonen om traktattolkning.

Etter en samlet og enhetlig tolkning av traktatteksten, tolket i samsvar med ordenes vanlige betydning i den sammenheng de inngår i, og i lys av traktatens gjenstand og formål, kommer Høyesterett til at likebehandlingsregelen i artikkel 2 gjelder i Svalbards indre farvann og sjøterritorium – som strekker seg 12 nautiske mil fra grunnlinjene –men ikke på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard. Heller ikke likebehandlingsregelen i artikkel 3 kommer til anvendelse på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard.

Høyesteretts konklusjon er at Nærings- og fiskeridepartementets vedtak er basert på en riktig tolkning av traktaten, og at SIA North Star Ltd. ikke har rett til å fangste snøkrabbe på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard. Resultatet er det samme som i tingretten og lagmannsretten, og dommen er enstemmig. Høyesterett avklarer i denne plenumsdommen et omdiskutert folkerettslig spørsmål, hvor det er stor uenighet mellom norske myndigheter og mange andre traktatstater. Avgjørelsen gir en inngående fremstilling og vurdering av kildematerialet rundt Svalbardtraktaten.

Dommen gir også en grundig redegjørelse for traktattolkning med grunnlag i Wienkonvensjonen om traktatretten og folkerettslig domspraksis, og denne redegjørelsen vil være retningsgivende for norsk praksis fremover.

I Svalbard-saken har Høyesterett for første gang laget en video som gir en muntlig, forenklet presentasjon av avgjørelsen.
I videoen forklarer høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie bakgrunnen og problemstillingen i Svalbard-saken, og hun gir hovedpunkter fra Høyesteretts begrunnelse
Rettsområde: Folkerett
Nøkkelavsnitt: 100-125, 212-220
Dommere: Øie, Indreberg, Webster, Matheson, Normann, Bull, Kallerud, Bergsjø, Ringnes, Arntzen, Falch, Bergh, Berglund, Høgetveit Berg, Thyness
(Sammendraget er utarbeidet i Høyesteretts informasjonsvirksomhet, og er ikke en del av avgjørelsen.)

Vedlegg:- Rettsinfo.no