Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Mann fradømt retten til å ha Snapchat-konto i to år som følge av seksuallovbrudd mot barn - HR-2024-986-A, (sak nr. 24-011562STR-HRET) : 30. mai 2024 avsa Høyesterett dom
Ansvar:A (advokat John Christian Elden) mot Påtalemyndigheten (førstestatsadvokat Thomas Frøberg)
Materialtype:Dom
Signatur:Høyesterett
Utgitt:Oslo : Høyesterett, 2024
Omfang:9 sider
Emneord:Barn / Høyesterettsdom / Menneskerettigheter / Seksuell trakassering / Sosiale medier / Strafferett
Stikkord:EMK - Artikkel 10 - Konvensjon om beskyttelse av menneskerettighetene og de grunnleggende friheter / EMK - Artikkel 8 - Konvensjon om beskyttelse av menneskerettighetene og de grunnleggende friheter / Grunnloven § 100 / Grunnloven § 102 / HR-2024-986-A / Straffeloven (2005) § 56
Note:Straffesak, anke over Eidsivating lagmannsretts dom.
Innhold:En mann var dømt til fengsel i ett år og én måned for seksuallovbrudd mot to gutter. Han hadde hatt kontakt med guttene via Snapchat, og hadde også brukt denne tjenesten til seksuelt krenkende adferd. Lagmannsretten hadde derfor også dømt ham til tap av retten til å ha brukerkonto på Snapchat i to år. Dette rettighetstapet anket han til Høyesterett. Mannen mente dette krenket hans ytringsfrihet og rett til familieliv og privatliv, slik disse rettighetene er nedfelt i Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Høyesterett opprettholder rettighetstapet. Selv om forbudet mot bruk av Snapchat må ansees som et inngrep i ytringsfriheten og retten til familieliv og privatliv, er det i dette tilfellet ikke et uforholdsmessig inngrep. Snapchat har visse funksjonaliteter som kan gjøre tjenesten fristende for den som vil ha kontakt med andre med hensikt å utnytte dem seksuelt. Mannen hadde en tidligere dom for lignende forhold, der også Snapchat var brukt. Hensynet til å beskytte mindreårige må her gå foran den domfeltes behov for å bruke den sosiale medieplattformen som han og hans venner foretrekker.

Dommen gir veiledning om forbud mot bruk av sosiale medier som rettighetstap.

Rettsområde: Strafferett, menneskerettigheter. Straffeloven § 56, Grunnloven § 100 og § 102, EMK artikkel 8 og artikkel 10.
Nøkkelavsnitt: 18, 23, 28, 29, 31, 36
Dommere: Indreberg, Falkanger, Bull, Bergh, Thyness
(Sammendraget er utarbeidet i Høyesteretts informasjonsvirksomhet, og er ikke en del av avgjørelsen.)

Vedlegg:- Rettsinfo.no