Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Tvist vedrørende brudd på fredsplikten - AR-2024-19 : 3. oktoberl 2024 avsa Arbeidsretten dom
Ansvar:NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (Advokat Jan Fougner) mot 1. YS, 2. Negotia (Advokat Susann Jenset Bækken (YS), Advokat Kristoffer Lien Heitmann, Advokat Oddvar Lindbekk)
Materialtype:Dom
Signatur:Arbeidsretten
Utgitt:Oslo : Arbeidsretten, 2024
Omfang:18 sider
Emneord:Arbeidsretten
Stikkord:AR-2024-19 / Arbeidstvistloven (2012) § 7 / Arbeidstvistloven (2012) § 8 / Tvisteloven (2005) § 1-3
Note:Saksnummer 24/19
Innhold:Dommens innledning:
Fredsplikt – medlemsbundethet. Organisasjonsfrihet. Plassoppsigelse. Prosess – rettslig interesse, forhandlingskrav, sakskostnader.

Negotia varslet plassoppsigelse for foreningens medlemmer i NITOs sekretariat. NITO gjorde gjeldende at plassoppsigelsen omfattet medlemmer som gjennom medlemskap i NITOsekretariatets forening (NSF) var bundet av tariffavtale mellom NSF og NITO, jf. arbeidstvistloven § 7, jf. § 8 andre ledd andre punktum. Negotia ga opprinnelig plassoppsigelse for elleve medlemmer, men etter at NITO gjorde gjeldende at disse var tariffbundet, trakk Negotia tilbake plassoppsigelsen og ga ny plassoppsigelse som omfattet seks medlemmer. Arbeidsretten kom til at Negotia etter at NITO hadde anført at plassoppsigelsen var ulovlig, kunne trekke tilbake den opprinnelige plassoppsigelsen. Spørsmålet om brudd på fredsplikt måtte derfor vurderes på grunnlag av plassoppsigelsen for seks medlemmer. Arbeidsretten kom til at medlemmene ikke var bundet på grunnlag av avtale- og foreningsrettslige regler. De ansatte hadde på den ene siden vært kjent med at NSF gjennom lang tid hadde forhandlet med arbeidsgiver og inngått tariffavtaler. På den andre siden hadde foreningen et sammensatt formål, og informasjon om foreningens
aktiviteter ble sendt ut til både ansatte som oppfylte vilkårene for medlemskap og dem som ikke gjorde det. Kontingenten var forholdsvis beskjeden og var ikke markert som fagforeningskontingent på lønnsoppgavene. Foreningen tok heller ikke kontakt med ansatte som ble registrert i medlemsregisteret. På denne bakgrunn var de medlemmene det var gitt plassoppsigelse for, ikke å anse som medlemmer i NSF. YS var saksøkt sammen med Negotia. Verken påstand eller påstandsgrunnlag var rettet mot YS. YS var ikke bundet av tariffavtale med NITO. Anførsler om at YS hadde en aktivitetsplikt overfor underordnet organisasjonsledd ga i en slik situasjon ikke et rettslig begrunnet behov for å reise søksmål mot YS. Vilkårene i tvisteloven § 1-3 var derfor ikke oppfylt. Anførslene om aktivitetsplikt ble først presentert under hovedforhandling slik at forhandlingskravet ikke var oppfylt. Søksmålet mot YS ble på denne bakgrunnen avvist.

Saken gjelder: Tvist vedrørende brudd på fredsplikten.
Dommere: Sundet, Jarbo, Skjønberg, Husebø. Navelsaker, Hope, Glent
Status: Avgjort
Avgjørelsesdato: 03.10.24

Vedlegg:- Rettsinfo.no