Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Treffliste
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Gjennomgang av saker om mulige seksuelle overgrep mot barn i barnehager : Undersøkelse av kvaliteten på etterforskingen og påtalearbeidet, herunder tilrettelagte avhør av barna
Materialtype:Artikkel - elektronisk
Utgitt:Oslo : Riksadvokaten, 2021
Omfang:37 sider
Serie:Riksadvokatens skriftserie ; 1/2021
Emneord:Barn / Barnehager / Seksuelle overgrep
Stikkord:Straffeprosessloven (1981) § 226
Innhold:Sammendrag:
Gjennomgangen har omfattet 47 saker meldt til politiet i årene 2018 og 2019. I 38 av disse ble det iverksatt etterforsking.

Formålet med en politietterforsking er blant annet å undersøke om det er begått et straffbart forhold, og eventuelt hvem som er gjerningspersonen, jf. straffeprosessloven § 226. Dersom påtalemyndigheten – etter at etterforskingen er gjennomført – er overbevist om siktedes straffeskyld og dessuten er av den oppfatning at straffeskylden kan bevises for retten, tas det ut tiltale.

Etterforskingen førte til tiltale og fellende dom i to av de i alt 38 sakene som ble etterforsket.
(Lastet ned med utgivers tillatelse)

Av de 36 henlagte sakene ble 19 henlagt som intet straffbart forhold anses bevist. Dette innebærer at mistanken ble vurdert som avkreftet gjennom etterforskingen, og disse sakeneregnes som oppklart i politiets statistikk. Det er altså ikke slik at det bare er saker som leder til en positiv påtaleavgjørelse (typisk i form av en tiltale) som regnes som oppklarte. Flere henleggelsesgrunner gir uttrykk for at påtalemyndighetens vurdering er at det med rimelig grad av sikkerhet kan konkluderes med at det ikke er begått en straffbar handling.

Riksadvokatens vurdering er at i 13 av de 38 etterforskede sakene har ikke etterforskingen gitt noe tilnærmet klart svar på om barnet har vært utsatt for et seksuelt overgrep i barnehageneller ikke. Dette er de sakene hvor vi – basert på gjennomgangen – mener henleggelse etter bevisets stilling er den rette begrunnelsen for henleggelsen. Blant disse er mistanken om overgrep sterk i kun et fåtall saker, og svakere i de resterende.

Vår vurdering er videre at alle sakene som er henlagt, er henlagt med rette – slik sakene er opplyst. Det var med andre ord ikke grunnlag for å ta ut tiltale i flere enn de to sakene hvor det faktisk ble gjort. Forbeholdet – slik sakene er opplyst – skyldes at vi ikke kan utelukke at bedre kvalitet på avhørene kunne ha endret utfallet i den ene eller annen retning i noen av sakene.
(Lastet ned med utgivers tillatelse)

Vedlegg:- Rettsinfo.no