Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Arbeidsevnevurdering og aktivitetsplan som verktøy for NAV og som vilkår for trygderettigheter
Ansvar:Ane-Louise Svele
Forfatter:Svele, Ane-Louise
Materialtype:Artikkel - elektronisk
Signatur:Tidsskrift for erstatningsrett, forsikringsrett og velferdsrett
Utgitt:Oslo : Gyldendal Rettsdata, 2012
Omfang:S. 71-98
Serie:Tidsskrift for erstatningsrett, forsikringsrett og velferdsrett ; 1-2/2012
Emneord:Arbeidsavklaringspenger / NAV / Trygderett
Stikkord:NAV-loven (2006) § 14 a
Geografiske emneord:Norge / Storbritannia
Innhold:Forfatteren redegjør for arbeidsevnevurderingen og aktivitetsplanen i lov om arbeids- og velferdsforvaltningen § 14a. Arbeidsevnevurderingen er den avgjørende vurderingen for rett til ytelsene arbeidsavklaringspenger og uførepensjon etter folketrygdloven, samt for rett til kvalifikasjonsstønad i kvalifiserings-programmet etter lov om sosiale tjenester i NAV. Hensikten med arbeidsevnevurderingen er at den skal bidra til en systematisk vurdering av brukerens ressurser og bistandsbehov som vil være et nyttig redskap for å sikre riktige avgjørelser. Aktivitetsplanen skal gi hensiktsmessig bistand og målrettet oppfølging med sikte på å komme i arbeid, raskere enn hva som var tilfellet tidligere.

NAV-loven § 14a hører ikke under Trygderettens overprøvingskompetanse. En konsekvens av manglende overprøving kan sies å være at mottakeren har fått en svakere rett enn hva som var tilfellet før bestemmelsen ble innført i NAV-loven. Arbeidsevnevurderingen og aktivitetsplanen er med andre ord underlagt en begrenset overprøvingsadgang.

Artikkelen gir også kort presentasjon av systemet i den britiske velferds-modellen. Storbritannia trekkes gjerne frem som et eksempel på en «mindre» velferdsstat enn den norske. Det er interessant å se hvordan ulike velferdsstater forsøker å løse de samme rettssikkerhetsmessige utfordringene innenfor trygderetten.
Del av verk:Tidsskrift for erstatningsrett, forsikringsrett og velferdsrett 1-2/2012
Vedlegg:- Lovdata Pro
- Juridika
- Idunn