Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Bokreferanse
Tittel:Trigge tvister eller være klok? Praktiske erfaringer ved omorganisering og nedbemanning
Ansvar:Sigrun Sagedahl
Forfatter:Sagedahl, Sigrun
Materialtype:Artikkel - elektronisk
Signatur:Eurojuris informerer
Utgitt:Drammen : Eurojuris, 2020
Omfang:S. 38-43
Serie:Eurojuris informerer ; 4/2020
Emneord:Nedbemanning / Oppsigelser / Tvist
Stikkord:Arbeidsmiljøloven - AML (2005) § 15-1 / Arbeidsmiljøloven - AML (2005) § 15-2 / Arbeidsmiljøloven - AML (2005) § 4-2 / Arbeidsmiljøloven - AML (2005) kap 8
Innhold:Noen bedrifter omorganiserer og nedbemanner uten tvister, mens andre roter det til. Hva er årsaken til den store forskjellen?

1. INNLEDNING
For få år siden førte oljekrisen til store behov for omorganiseringer og nedbemanninger. Bedrifter langt utenfor olje-, service- og leverandørindustrien ble påvirket. Det norske arbeidslivet står fortsatt foran store endringsutfordringer med forventninger om et grønt skifte, teknologisk endring og utvikling, samt en stadig eldre befolkning. På toppen av det hele er mange nå mer akutt rammet som følge av koronapandemien eller en blanding av pandemi og usikkerhet med hensyn til oljepris.
Det er mange bedrifter som må gjennom krevende omstillinger og nedbemanninger. Som arbeidsrettsadvokat i Stavanger over en rekke år, har jeg reflektert over hvorfor noen bedrifter klarer slike omstillinger og nedbemanninger uten tvister, mens andre får en rekke tvistesaker gjerne både på tariffnivå og med individuelle ansatte.
Skyldes forskjellen at noen bedrifter utfordrer ansiennitetsprinsippet mer enn andre? Jeg tror ikke det er hovedårsaken.
Del av verk:Eurojuris informerer 4/2020

Vedlegg:- Rettsinfo.no