Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Pasientinvolvering i den nordiske helsetjenesten : Policyutvikling og nåværende praksis
Ansvar:Mio Fredriksson, Dag Olaf Torjesen, Liina-Kaisa Tynkkynen og Karsten Vrangbæk
Forfatter:Fredriksson, Mio / Torjesen, Dag Olaf / Tynkkynen, Liina-Kaisa
Materialtype:Artikkel - elektronisk
Signatur:Nordisk administrativt tidsskrift
Utgitt:København : DJØF Forlag, 2019
Omfang:S. 9-29
Serie:Nordisk administrativt tidsskrift ; 3/2019
Emneord:Helsetjenester / Helsevesen / Pasientrettigheter / Politikk
Geografiske emneord:Danmark / Finland / Norge / Sverige
Note:Open access.
Innhold:Formålet med denne artikkelen er å foreta en kartlegging av helsepolitikken som¨omhandler pasienters og borgeres medvirkning og innflytelse i helsevesenet i de nordiske land Danmark, Finland, Norge og Sverige. Artikkelen er basert på sekundærdata, hvor en har analysert utbredelsen av ulike former for pasient- og borgerinnflytelse gjennom de siste 20 årene. For det første, hva slags rettigheter og valgmuligheter har pasienter i disse nordiske landene med hensyn til valg av behandlingssted og leverandører av helsetjenester? For det andre, hva slags muligheter har pasienter og borgere individuelt og kollektivt gjennom sine pasientorganisasjoner, eller i folkevalgte forsamlinger til å påvirke organisering av helsetjenester? For det tredje, hvordan involveres pasienter i såkalt samproduksjon, dvs. i dialog og samarbeid med helseprofesjonelle, i beslutninger om behandlingsopplegg og i overvåking av egen helsetilstand? Målet med artikkelen har vært å samle den eksisterende og fortsatt relativt knappe kunnskapen om en pasient- og brukerorientert helsepolitikk i Norden.
Kartleggingen viser at det er mange likheter på tvers av de nordiske landene, men også enkelte forskjeller mht. hvordan retorikken og politikken om pasientinnflytelse
blir omsatt til praksis. For det første har introduksjon av markedsinspirerte og rettighetsbaserte ordninger med valg av helsetjenesteyter blitt en sentral del «pasientrettet» helsepolitikk i de nordiske landene. For det andre er tradisjonelle demokratiske beslutningsprosesser i folkevalgte forsamlinger fortsatt viktig, men kollektiv pasientdeltakelse i brukerutvalg, brukerfora og konsultasjoner med ledelse og helseprofesjonelle ser samtidig ut til å få større utbredelse. For det tredje har en kunnet observere og erfare at pasienters involvering i samproduksjon har blitt satt på den politiske dagsorden. Samproduksjon som involveringsmekanisme øker i omfang både i sykehusene og i kommunenes primærhelsetjeneste, men også i nasjonale e-helseløsninger. Denne artikkelen er en tidlig kartlegging som avdekker behov for mer systematisk forskning om konsekvenser og virkninger av pasientsentrert helsepolitikk i Norden.
Del av verk:Nordisk administrativt tidsskrift (NAT) 3/2019

Vedlegg:- Hos utgiver