Rettsinfo
  • Portal
  • Søk
    v
  • Min konto
  • Logg på
  • Marcdata
  • RIS
  • Referanse
Tittel:Regulering av integrerte foretak i kraftsektoren : Selskapsmessig og funksjonelt skille mellom nettvirksomhet og annen virksomhet etter energiloven §§ 4-6 og 4-7
Ansvar:Nina Egeland
Forfatter:Egeland, Nina
Materialtype:Bok
Utgitt:Oslo : Sjørettsfondet, Nordisk institutt for sjørett, Universitetet i Oslo, 2022
Omfang:159 sider
ISBN/ISSN:0332-7868
Serie:Marius ; 561
Emneord:Kraftmarkedet
Stikkord:Direktiv (EU) 2019/944 - om fælles regler for det indre marked for elektricitet (Eldirektiv IV) / Energiloven (1990) § 4-6 / Energiloven (1990) § 4-7 / Forskrift om nettregulering og energimarkedet (NEM) 2019 § 4-16 / HR-2017-625-A / HR-2018-1907-A
Note:Forsidefoto: UiO.
Mariusheftene kan kjøpes via bokbyen.no
Opprinnelig levert som avhanling / masteroppgave ved Universitetet i Oslo 2021.
Avhandlingen er lastet ned med forfatterens tillatelse.

Innhold:Forfatterens sammendrag:
Først kort og generelt om kraftsektoren, noe som er sentralt for å forstå hvorfor sektoren er organisert som den er. Deretter problematikken knyttet til nøytralitet og kryssubsidiering. Videre om bakgrunnen for adskillelseskravenes utvidelse – til å gjelde all annen virksomhet og i utgangspunktet for alle nettkonsesjonærer. Til slutt kort om Norges tilknytning til EUs indre energimarked, og hvordan det påvirker spørsmålene som reises i oppgaven.

Avhandlingens hovedformål
er å analysere og systematisere gjeldende rett. Den nylige utvidelsen av adskillelseskravene, til å rette seg mot all «annen virksomhet», vil være et gjennomgående tema for oppgaven. Begrepet favner i seg selv vidt, og i enkelte sammenhenger oppstår det tvil om hva det innebærer. Reglene om selskapsmessig og funksjonelt skille er ikke til hinder for at den som driver nettvirksomhet inngår i samme konsern som konkurranseutsatt virksomhet, men stiller krav som skal sikre tilstrekkelig uavhengighet. Dette danner grunnlaget for et visst spenningsforhold, som står sentralt i oppgavens analyse. Særlige spørsmål er i hvilken grad konsernledelsen kan utøve innflytelse over nettvirksomheten, og hvilket rom det er for samordning og fellesordninger innad i konsernet. Videre tar oppgaven opp spørsmålet om hva et nettselskap kan holde på med, etter de nye adskillelseskravenes ikrafttreden.

Temaet for oppgaven
er krav til selskapsmessig og funksjonelt skille mellom nettvirksomhet og annen virksomhet i kraftsektoren. Formålet er å foreta en rettsdogmatisk analyse av de organisatoriske kravene som stilles til konsern med nettvirksomhet, det energiloven betegner som et «integrert foretak». Det å drive strømnett er en monopoloppgave. Innenfor ett område vil det kun være én aktør som driver strømnett og som tilbyr nettjenester. Motsetningsvis består kraftsektoren av flere konkurranseutsatte virksomhetsområder, slik som produksjon og omsetning av elektrisk energi. Her vil det være flere aktører som konkurrerer på tilbudssiden. I takt med teknologiutviklingen og elektrifiseringen av samfunnet, blir sistnevnte gruppe stadig mer mangfoldig. Tradisjonelt har den som har konsesjon for å drive nettvirksomhet, ofte vært organisert sammen med konkurranseutsatt virksomhet, enten i samme selskap eller konsern. En slik organisering blir ansett som uheldig av særlig to grunner. For det første er det en fare for at den som driver strømnettet ikke vil opptre nøytralt overfor kraftsektorens øvrige markedsaktører. For det andre er det en fare for at monopolvirksomheten belastes med kostnader tilknyttet konkurranseutsatt virksomhet. På denne bakgrunn er det strenge krav til organiseringen av integrerte foretak i kraftsektoren (...)

I korte trekk stiller reglene om selskapsmessig skille krav om at nettvirksomheten skal skilles ut i en egen juridisk enhet, samt krav til eierforholdene innad i det integrerte foretaket. Reglene om funksjonelt skille stiller supplerende krav som skal sikre nettselskapets faktiske uavhengighet fra andre deler av det integrerte foretaket. Herunder stilles det krav om uavhengig ledelse i nettselskapet, og et forbud mot at morselskapet gir visse instrukser til nettvirksomheten. Den 1. januar 2021 trådte det i kraft relativt omfattende endringer i energiloven §§ 4-6 og 4-7. Hvem som omfattes av reglene og hva de skal adskilles fra, ble endret. Tidligere rammet reglene kun nettkonsesjonærer med mer enn 100 000 tilknyttede nettkunder. Nå gjelder det selskapsmessige skillet for alle nettkonsesjonærer, og det funksjonelle skillet for alle nettkonsesjonærer med mer enn 10 000 tilknyttede nettkunder. Videre ble adskillelseskravene – som tidligere kun rettet seg mot virksomhet innen produksjon og omsetning av elektrisk energi – utvidet til å rette seg mot all «annen virksomhet».14 I tillegg har det siden 2006 blitt vedtatt en rekke forskriftsbestemmelser som har til formål å utfylle adskillelseskravene i energiloven §§ 4-6 og 4-7. Samlet oppstilles det et relativt komplekst organisatorisk regime for integrerte foretak i kraftsektoren.

Vedlegg:- Hos utgiver - avhandlingen