Søk i bibliotekbasen til NVE
  • Portal
  • Søk
    v
  • Mine lån
  • Utlån
  • Innlevering
  • v
  • Gi vurdering
  • Marcdata
  • RIS
Tittel:Norsk og nordisk effektbalanse mot 2035
Ansvar:redaktør: Anders Sivertsgård ; forfattere: Kyrre Kirkbakk Fjær, Raghav Gogia, Astrid Lye Moum, Anders Sivertsgård, Dag Spilde, Teodor Almåsstrø Syrstad, Åsa Grytli Tveten og Carl Andreas Veie
Forfatter:Fjær, Kyrre Kirkbakk / red.: Sivertsgård, Anders
Materialtype:NVEs utgivelser
Signatur:556(05)
Utgitt:Oslo : NVE, 2024
Omfang:55 sider - illustrasjoner
ISBN/ISSN:978-82-410-2420-7 / 2704-0305
Klassenummer:621.311.1.003/.004(48) / 621.316.003/.004(48)
Serie:NVE Rapport ; 2024:20
Emneord:Balansemarkeder / Effektbalanse / Effektbehov / Effektoppgradering / Elektrifisering / Produksjonskapasitet / Systemdrift / Topplast
Geografiske emneord:Norden / Norge
Note:Forfattere: Kyrre Kirkbakk Fjær, Raghav Gogia, Astrid Lye Moum, Anders Sivertsgård,
Dag Spilde, Teodor Almåsstrø Syrstad, Åsa Grytli Tveten og Carl Andreas Veie
Innhold:Sammendrag: Kraftsystemet i Europa er i endring. Fossile energikilder erstattes av fornybar væravhengig produksjon, og energibruk blir elektrifisert. Norge tar også del i denne utviklingen. Fra et kraftsystem som historisk har hatt et stort effektoverskudd i timene med høyest effektforbruk, har utviklingen de seneste 10-15 årene ført til at dette overskuddet har blitt redusert. Tilsvarende utvikling observeres i de øvrige nordiske landene. Det nordiske kraftsystemet er sterkt integrert både fysisk og markedsmessig, og store deler av Norden utgjør et felles frekvensområde. Momentan effektbalanse på nordisk nivå er avgjørende for frekvenskvaliteten.

Kombinasjonen av økt elektrifisering, større andel væravhengig kraftproduksjon og samvariasjon i værtyper vil fortsette å svekke den nordiske effektbalansen, og effekt kan bli en betydningsfull knapphetsfaktor i perioder med lite vind og sterk kulde. Dette vil kunne resultere i perioder med høye kraftpriser og i verste fall uønsket utkobling i ekstremsituasjoner. Men høye kraftpriser vil også stimulere til investeringer i effektkapasitet og forbrukerfleksibilitet.

Årets analyse viser en mindre svekkelse av effektbalansen fremover enn vi det vi la frem i rapport fra 2022. De viktigste årsakene til dette er forventede effektutvidelser i vannkraft og bedre metode for fremskrivning av effektforbruk.

Kraftmarkeder og systemdrift videreutvikles og tilpasses et mer væravhengig kraftsystem. Det er stor usikkerhet knyttet til den fremtidige effektbalansen, og vi anbefaler ytterligere oppfølging.
Eier:NVE
Vurdering:
URL:https://publikasjoner.nve.no/rapport/2024/rapport2024_20.pdf